Ousman Umar, fundador de l’ONG NASCO Feeding Minds, Premi Princesa de Girona Social 2021

^
16 abr., 2021
Categoría Notícies

La Fundació Princesa de Girona reconeix als joves que han aconseguit èxits en la creació i l’impuls de projectes socials amb visions noves i èxits tangibles.

Barcelona, 16 d’abril de 2021 — Ousman Umar va ser ahir, 15 d’abril, distingit amb el Premi Princesa de Girona Social 2021. Aquest premi distingeix els joves que destaquen pel seu lideratge i compromís personal, i que han aconseguit èxits en la creació i l’impuls de projectes socials amb visions noves i èxits tangibles.

Encara no em crec que he guanyat aquest premi, som una ONG que només es finança amb donacions particulars i que funciona gràcies a la feina de voluntaris. Aquest reconeixement em dona forces per seguir treballant cada dia en aquest projecte i seguir ajudant, amb l’educació, al fet que cap persona més passi per tot el que he passat. Moltes gràcies de tot cor“, ha declarat Ousman Umar.

En concret, el jurat ha valorat d’Ousman Umar “la seva tasca en la construcció d’un projecte transformador que uneix educació, tecnologia i aliances aportant solucions al fenòmen migratori“, així com la seva “trajectòria exemplar, la seva resiliència, la seva capacitat de superació i d’aprofitar les oportunitats que la societat li ha brindat a través de l’esforç personal”.

Encara que Umar fa temps que rep reconeixements públics gràcies a la seva tasca social, com haver estat rebut pel Papa Francesc i comptar en el consell assessor de l’ONG NASCO Feeding Minds amb membres de reconegut prestigi com el doctor Bonaventura Clotet o l’activista humanitari Oscar Camps, ha estat el primer sorprès amb aquest Premi. La seva reacció a la notícia, una barreja de sorpresa, alegria i sentit agraïment, es poden descarregar al vídeo de l’enllaç.

Ousman Umar està ara immers en el projecte Corre al País dels Blancs. En un context on no es poden organitzar actes al carrer o fer xerrades per conscienciar sobre la migració i les dificultats i riscos de les persones que migren a Europa des d’Àfrica, Corre al País dels Blancs pretén omplir aquest espai. Mitjançant aquest repte solidari es recorren els 21.333 quilòmetres que va fer Ousman Umar des de la seva Ghana natal fins a Barcelona, ​​i es busca sensibilitzar, apropar i fer pedagogia sobre la migració. En poc més de 3 mesos ja s’ha recorregut la meitat del trajecte. Es pot seguir en temps real a través del mapa virtual aquí:

Jurat del Premi

El jurat ha estat presidit per la directora general adjunta de la Fundació Bancària “La Caixa” i membre de Consell Assessor de la FPdGi, Elisa Durán i integrat també pel cap de la secció quirúrgica de Ginecologia en Salut de la Dona Dexeus, Pere Barri (Premi Social 2011) -que ha exercit com a secretari-; la pedagoga i emprenedora social, Roser Batlle; l’expresidenta d’UNICEF Espanya, Consuelo Crespo; l’expresidenta de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i de la seva Fundació Científica, Isabel Oriol Díaz de Bustamante; el director de l’Impact Hub Madrid, Antonio González; la secretària general de Càritas, Natalia Peiro; la CEO de Generation Spain, Mercedes Valcárcel i la directora d’estratègia de marca i comunicació de Creu Roja Espanyola, Belén Viloria.

Qui és Ousman Umar

Ousman Umar va sortir de Ghana essent un nen, va creuar el Sàhara a peu, la mar en pastera i va veure morir en el camí a la majoria dels seus companys de viatge, entre ells al seu millor amic. Va recórrer 21.333 km per arribar a Barcelona creuant 8 països i va trigar 5 anys a fer-ho.

Després de mesos dormint al carrer, finalment el va acollir una família, va començar els seus estudis i va aconseguir treball com mecànic de bicicletes. El 2012, amb els seus primers estalvis, va fundar NASCO Feeding Minds amb l’objectiu de millorar l’educació en el seu país d’origen.

El 2019 va escriure el llibre Viatge al País dels Blancs, del qual ha venut més de 12.000 exemplars amb les edicions catalana i castellana i que ha estat la inspiració d’aquest repte. El 18 de març de 2021 ha presentat ‘Des del País dels Blancs’ que narra la segona part de la seva història, i potser la més dolorosa i difícil: sobreviure al País dels Blancs.

Què fa NASCO Feeding Minds

NASCO Feeding Minds es dedica a crear oportunitats per a les generacions més joves de Ghana proporcionant-los educació digital. El projecte treballa per a que disposin de les eines i els coneixements que els permetin desenvolupar el seu talent i accedir a la informació necessària per crear oportunitats i decidir el seu futur.

L’associació creu que l’educació pot canviar la història.

  • Té 11 aules establertes a Ghana on més de 30 escoles tenen accés.
  • Ha proporcionat més de 20.000 formacions a estudiants en 8 anys.
  • El 2019 neix NASCO Tech, una empresa social que genera oportunitats laborals per als estudiants ja graduats.

NASCO Feeding Minds vol seguir creixent i establint el projecte arreu del país i en un futur altres països d’Àfrica.

El 2017 NASCO Feeding Minds va ser premiada als WSIS Prizes per la ITU, l’organisme especialitzat en telecomunicacions de l’Organització de les Nacions Unides a la categoria ‘Information and Communication Infrastructure’ en una cerimònia celebrada a Ginebra (Suïssa).